J U U P A J O E N R O T K ORotkopolun lyhyt reitti kunnostettu


Tehtaanjärven länsipuoli, Käpylänkangas on osa laajaa delta muodostumaa ja sen halki virtaa Hyytiälän Kuivajärvestä alkunsa saava Huikonjoki, jonka itäpäähän järvi on syntynyt patoamalla ja siitä alkaa Juupajoki. [toisen tulkinnan mukaan Juupajoki alkaakin jo Kuivajärvestä]

Korkeakosken putouksesta alkava Juupajoen rotko on Juupajoen tunnetuin luonnonnähtävyys, jääkauden myötä syntynyt syvä raviini on mahtavan kosken alapuolella aivan vanhan teollisuus- ja kulttuurimiljöön sydämessä. Rotko on arvokas luontokohde myös kasvillisuutensa ja geologiansa vuoksi. Putouksessa on vuodesta 1895 toiminut voimalaitos ja keväisin ja loma-aikana koski saattaa vielä kuohuakin. Korkeakoski kahlittiin saman vuonna kuin Niagara.


Juupajoen rotkoon on opastus 58- ja 66-teiltä ja sillä on yhteinen P-paikka Koskenjalan kanssa. P-paikalta alkaa jyrkähkö polku alas rotkoon ja joen uomaa voi seurata jonkin matkaa polkuja pitkin.
Alasiltojen kautta on myös yhteys Koskenjalan pihaan ja sieltä tietä myöten takaisin ylös.


Rotkoon voi tutustua polkuja kulkien. Polkuja kunnostettiin vuoden 2010 keväällä. Alakoskessa oli aikaisemmin myös mylly, josta on vain muutama kivi jäljellä. Mylly sijaitsi hieman ennen nykyistä kävelysiltaa.

Keskustasta alkava koulukeskukseen johtava kävelytie alkaa Kiertotieltä (Kirkkotie - Kiertotie). Myös Pikkukirkon vierestä alkaa vanha polku, joka kulkee alamyllyn paikan ohi.

- Etusivu
- Uutiset
- English summary
- Linkit
- Museo
- Historia lyhyesti
- Historia laajemmin
- Edward Wallenius
- 2013 Näyttelyt
- 2011 Näyttelyt
- 2010 Näyttelyt
- 2009 Näyttelyt
- 2008 Näyttelyt
- 2007 Näyttelyt
- 2004-2006 Näyttelyt
- Lista näyttelyistä 1985-2010 (PDF)

- Gallerian pohjapiirros
- Koskenjalan rotko
- Ostokset